Wanneer een boom gesnoeid moet worden, hangt af van verschillende factoren zoals de boomsoort en de groeisnelheid. In het algemeen is het aan te raden om bomen te snoeien tijdens de wintermaanden, wanneer de boom in rust is. Op die manier kan de boom zich goed herstellen en zal hij in het voorjaar weer gezond en krachtig uitlopen. Er zijn verschillende snoeitechnieken die toegepast kunnen worden, zoals de begeleidingssnoei, de vormsnoei en de kroonverzorging. Tenslotte is het verwijderen van dood hout belangrijk voor de veiligheid van mens en dier.

Bomen snoeien: begeleidingssnoei van bomen

Bij begeleidingssnoei wordt de groei van jonge bomen gestimuleerd door de juiste takken te laten zitten en ongewenste takken te verwijderen. Bij het planten van een jonge boom is het belangrijk om te zorgen voor een goede basisvorm. Dit betekent dat er voldoende takken aanwezig moeten zijn om de boom te laten groeien. Maar dit betekent ook dat er al enkele takken verwijderd moeten worden om een goede structuur te creëren.

Naarmate de boom groeit, wordt de begeleidingssnoei voortgezet. De onderste takken worden verwijderd, zodat de boom een takvrije stam heeft en de kruin steeds hoger groeit. Het wegnemen van de onderste takken gebeurt in meerdere fases en gespreid over meerdere jaren. Op deze manier kan de boom op een natuurlijke manier groeien en ontwikkelen, zonder dat er later problemen ontstaan door verkeerd gevormde takken.

Het doel van begeleidingssnoei is om de boom een goede structuur te geven. Daarnaast is het doel om te zorgen dat de takken op de juiste plaats groeien. Hierdoor ontstaat een sterke, gezonde boom die minder gevoelig is voor stormschade en andere problemen. Het is daarom belangrijk om de begeleidingssnoei regelmatig uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk om de groei van de boom goed in de gaten te houden. Zo kan de boom zich optimaal ontwikkelen en zorgen voor een mooie, gezonde groene omgeving.

Bomen snoeien: vormsnoei van bomen

Vormsnoei is een techniek waarbij bomen in een bepaalde vorm worden gesnoeid. Deze vormen kunnen variëren van een strakke kegel tot een vrijere natuurlijke vorm.

Het doel van vormsnoei is om een ​​boom een ​​specifieke vorm te geven die past bij het landschapsontwerp. Daarnaast is het doel om de groei van de boom te stimuleren. Het is belangrijk om te weten welke vorm het beste bij uw boom past. Bovendien is het belangrijk om de snoei op de juiste manier uit te voeren om onnodige schade aan de boom te voorkomen.

Een vormsnoei moet altijd worden uitgevoerd door een professionele boomverzorger. Dit is beter omdat de boom gezond blijft en er mooi blijft uitzien. Wilt u graag uw bomen laten vormsnoeien? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons voor professioneel advies.

Boomwerken; bomen snoeien (meer specifiek taxus)

Bomen snoeien: kroonverzorging van bomen

Kroonverankering

Een kroonverzorging is een belangrijke stap in de boomverzorging om de gezondheid en veiligheid van een boom te waarborgen. Tijdens een kroonverzorging worden beschadigde, dode of zieke takken verwijderd. Daarnaast wordt de vorm van de kroon hersteld. Hierdoor kan de boom beter groeien en wordt de kans op takbreuk en andere problemen verminderd.

Een kroonverzorging is vooral belangrijk voor oudere bomen en bomen die veel wind vangen. Door regelmatig een kroonverzorging uit te laten voeren, kunt u voorkomen dat uw boom gevaarlijk wordt voor de omgeving. Tenslotte kan een kroonverzorging ook zorgen voor meer lichtinval en betere doorstroming van lucht en vocht. Hierdoor blijft uw boom gezonder. Tenslotte plaatsen we ook een kroonverankering in uw boom ter versteviging van de kroon, zoals je kan zien op de foto.

Het is belangrijk om het snoeien van bomen over te laten aan een professionele boomverzorger. Wij hebben de kennis en ervaring om de juiste snoeitechnieken toe te passen. Bovendien weten we hoe de boom het beste verzorgd kan worden. Tenslotte beschikken we over het juiste gereedschap om het werk veilig en efficiënt uit te voeren.

In het kort, snoeien van bomen is een belangrijk onderdeel van boomverzorging. Het zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar bevordert ook de groei en gezondheid van de boom. Laat het snoeien van uw bomen over aan een professionele boomverzorger voor een veilig en efficiënt resultaat. 

Snoeien bomen (2)

Verwijderen van dood hout

Het verwijderen van dood hout is een belangrijk onderdeel van boomverzorging. Dood hout kan namelijk een risico vormen voor de veiligheid van mensen en dieren. Dit komt doordat het gemakkelijk kan afbreken en vallen. Het is vandaar verstandig om regelmatig dood hout te verwijderen uit bomen om ongelukken te voorkomen.

Daarnaast kan dood hout ook leiden tot ziektes en plagen in de boom. Dit komt doordat het een broedplaats kan zijn voor schimmels en insecten. Door regelmatig dood hout te verwijderen, kan de boom gezond blijven en zijn levensduur verlengen.

Het is aan te raden om het verwijderen van dood hout over te laten aan professionele boomverzorgers. Zij weten precies welk hout wel en niet verwijderd moet worden en hoe dit het best kan gebeuren om schade aan de boom te voorkomen. Neem gerust contact op voor een volledig vrijblijvende en gratis offerte.